Creosoot
verwijderen?

< ga naar diensten overzicht

Creosoot verwijderen

De vorming van creosoot of teer in de schoorsteen kan meerdere oorzaken hebben. De eerste is, onvolledige verbranding van hout door een te lage verbrandingstemperatuur. Een tweede oorzaak kan liggen in de afkoeling van de rookgassen. De rookgassen gaan daardoor condenseren en mengen zich met het roet waardoor zich aan de binnenzijde van de schoorsteen creosoot of teer afzet, wat bij een te hoge temperatuur in brand kan vliegen.

Oorzaken van creosoot

Het stoken van nat hout;
Het niet laten ‘doorbranden’ van de haard waardoor het rookkanaal niet op temperatuur komt;
Het inregenen van het kanaal aan de bovenzijde;
Afkoeling van buitenaf, door slechte isolatie;
Slechte trek.

Gevolgen creosoot

De creosoot aanslag kan een kleverige en penetrant geurende substantie achterlaten tussen naden van uw kachelpijp.
Een veel ernstigere situatie die kan ontstaan is een schoorsteenbrand. Deze kan ontstaat doordat een ophoping van creosoot in de schoorsteen ontbrandt en binnen in de schoorsteen en kachelpijp blijft branden. Schoorsteenbranden, veroorzaakt door creosoot, kunnen een temperatuur bereiken van boven 1000 graden Celsius. Dit is warm genoeg om de stenen of zelfs metalen schoorsteen te beschadigen.
Om schoorsteenbrand te voorkomen adviseren wij om één keer per jaar de schoorsteen te laten controleren en vegen door de schoorsteenveger.
Creosoot machinaal verwijderen

Voor het verwijderen van creosoot maakt SVB Flakkee gebruik van een speciale freesmachine, welke de schoorsteen uitfreest. Voor we beginnen met de werkzaamheden wordt de haard afgedekt om vuil tot een minimum te beperken. Vervolgens wordt een afzuiger geplaatst om stof af te zuigen. De schoorsteen wordt centimeter voor centimeter ontdaan van creosoot dat aanwezig is. Dit gebeurt met een flexibele freesmachine met een freeskop welke de creosoot aanslag verwijderd.

Na het schoonmaken van het rookkanaal kunt u weer veilig stoken.