Rookgasafvoer
inspectie

< ga naar diensten overzicht

Rookgasafvoer

Schoorsteenveegbedrijf Flakkee helpt VVE’s, gemeenten en woningcorporaties bij het controleren op een juiste afvoer van rookgassen bij appartementen en flatwoningen en het in kaart brengen hiervan d.m.v. camera inspectie.

Levensgevaarlijke situaties

De rijksoverheid heeft recentelijk vrijwel alle gemeenten verplicht om bij al haar woningen een veilige rookgasafvoer te realiseren. Mede door het gebruik van zowel HR- als VR cv ketels in met name appartementen complexen en flatgebouwen is de kans op het vrijkomen van het niet zichtbare en gevaarlijke koolmonoxide zeer actueel.

Rookgassen afvoeren

Het ontwerp van het mechanisch ventilatie systeem is gebaseerd op de aansluiting van CV ketels zonder ventilator. Op dit systeem mag geen ander type cv ketel of verwarmingstoestel worden aangesloten.

Cv ketels met een ventilator (HR toestellen en veel VR toestellen) kunnen via het gemeenschappelijk afvoersysteem hun verbrandingsgassen ofwel rookgassen in de andere woningen drukken. Van VR ketels zonder ventilator bevatten de rookgassen meer vocht, waardoor de aantasting van de leidingen nog sneller optreedt.

Bij vervanging van een oude cv ketel moet in deze gevallen ook het afvoersysteem worden gerenoveerd. Er zal dan een apart corrosiebestendig rookgasafvoer kanaal moeten worden aangebracht. Dit zijn vaak kosten welke geen rekening mee wordt gehouden en derhalve ook niet wordt aangebracht.